Friday, March 30, 2012
Thursday, March 29, 2012
Wednesday, March 28, 2012
Monday, March 26, 2012
Sunday, March 25, 2012
Saturday, March 24, 2012
Friday, March 23, 2012
Thursday, March 22, 2012
Sweden is trying to deport persecuted Iranian asylum-seekers
Sweden is trying to deport persecuted
Iranian asylum-seekers
Posted on March 21, 2012
0
My country is still trying to violate International Law by sending people back to Iran, that is persecuted by the regime. If deported to Iran, the asylum-seekers will face detention and torture. Therefore, I would like to ask you to send the Swedish message below through the registrator:
www.sweden.gov.se/pub/road/Classic/article/117/jsp/Render.jsp?a=70266&m=popup&l=en
with subject: Deportationen av skyddsbehövande iranska asyl-sökande
Or you can send the English message, that you will find here:
www.bit.ly/GKJ2ff
Kära Migrationsminister,
Jag skriver till dig med anledning av att jag vill att vårt människorättsförsvarande land omedelbart stoppar deportationen av de 3 nedanstående Iranska asylsökanden, som har sökt skydd I Sverige från förföljelse av den islamska republiken Iran.
1) Hossein Jasbi (fall nr. 11.421.539) – en marxistisk regimkritisk aktivist och medlem av en politisk organisation bannlyst i Iran (Fedaeyin Minority); en frispråkig aktivist mot den islamska republikens regim under sin tid i Sverige, med flertalet tv-intervjuer; och medlem av en familj som är ett och har varit mål för våld av regimens hantlangare: hans bror och syster blev avrättade av regimen och hans far är fängslad.
2) Ali Azari Balsi (fall nr. 11.420.529) – En politisk aktivist som har deltagit vid och organiserat flertalet regimkritiska protestaktioner i Sverige och har rätt till asyl grundat i sur place-verksamhet en (Iranska regimens övervakning av exil-iranier i Sverige).
3) Mohammadreza Hamedian Esfahani (fall nr. 11-084450/11) – En kristen konvertit med dokumentation stämplat med islamska republikens sigill innehållande budskapet om att han har blivit fälld som avfälling (från Islam) och dömd till 10 år i fängelse, samt 75 piskrapp; den här domen verkställs om Esfahani blir tillbakasänd till Iran.
De tre bör omedelbart bli frisläppta och beviljade politisk asyl enligt internationell rätt. Det strider mot internationell rätt att något land, inkluderat Sverige, avhyser personer till deras hemländer, om de riskerar förföljelse för sin religion, politiska åsikter mm.
Den 3:e september 2010, fann Europadomstolen att Sverige bröt mot Artikel 3 i den Europeiska Konventionen angående skydd för de Mänskliga Rättigheterna och de Grundläggande Friheterna, genom att sända iranska oliktänkande tillbaks till Iran.
Trots detta, fortsätter Sverige försöka att sända aktivister som Jasbi, Balsi, Esfahani och andra tillbaks till Iran. Detta trots att de alla uppenbarligen och onekligen riskerar godtyckligt fängslande och tortyr av den islamska republiken Iran.
Med hänsyn till Migrationsministeriets grova och upprepade brott mot den internationella rätten när det gäller flyktingars rättigheter, vilken riskerar livet för iranier och andra asylsökanden, uppmanar jag Sverige att inte bara omedelbart stoppa deportationen av Jasbi, Balsi och Esfahani, utan även omedelbart stoppa alla deportationer till Iran.
Wednesday, March 21, 2012
Tuesday, March 20, 2012
Rett i fengsel da han landet i hjemlandet
RØMTE TIL TYRKIA: Behrooz Kafaei Zendehel bodde lenge i Mosjøen, og virket blant annet i Sjøgata som lærmaker. Etter at konvertitten ble tvangssendt til Iran har han nå greid å rømme til Tyrkia. (Foto: Jon Steinar Linga)
Rett i fengsel da han landet i hjemlandet
Behrooz bodde trygt i Mosjøen, og havnet i fengsel da han ble tvangssendt til Iran. Nå har han greid å rømme til Tyrkia.
Av Thomas Paust
Iraneren Behrooz Kafaei Zendehel kom til Norge i 2008 for å søke asyl. Zendehel fikk nylig endelig avslag på opphold fra Utlendingsnemnda (UNE) og ble tvangsreturnert fra Mosjøen til Iran 18. januar. Zendehel hevder selv at han har konvertert fra islam til kristendommen, og at han risikerer forfølgelse i Iran.
Drapstruet i fengsel
Zendehel er døpt i pinsemenigheten og har vært et aktiv medlem. Men UNE slo fast i sin begrunnelse om avslag at Zendehel ikke kan påregne risiko ved retur.
– Situasjonen er sånn at han ble fengslet i noen dager rett etter tilbakekomsten, sier biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen.
Han har engasjert seg enormt i saken, og har nylig snakket med Zendehel på telefonen. Han forteller at Zendehel hadde et ublidt møte med iranske myndigheter da han ankom hjemlandet.
– Det var ingen fysisk tortur, men myndighetene visste mye om det han hadde sagt og gjort i Norge. Hans konvertering til en annen religion var ett av elementene, og det var sterkt beklagelig og ikke akseptabelt. Han ble flere ganger truet med at morgenen etter ville han bli tatt av dage. Man kan jo bare tenke seg hva en slik trussel representerer, sier biskop Jørgensen.
Rømte til Tyrkia
Zendehel ble sluppet ut av fengsel etter noen dager, men med meldeplikt. Frykt og redsel for videre forfølgelse førte til at Zendehel nok en gang rømte hjemlandet.
– Han gikk under jorden og fikk støtte og hjelp av venner, og det ble organisert en fluktrute til Tyrkia, forteller biskopen. Nå befinner Zendehel seg i Ankara. Han skal få legge fram saken sin for FNs høykommissær for flyktninger 9. april. Håpet er at han vil få status som flyktning.
Mangler kompetanse
Jørgensen mener at UDI og UNE ikke har kompetanse til å vurdere religiøst ståsted hos asylsøkere. Dette har han gjort klart i et brev til UNE og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Biskopen understreker at UNE har gjort feil når de har kommet fram til at Zendehel ikke er kristen.
– Min opplevelse er at man ikke tar situasjonen for konvertitter i Iran på alvor i norsk utlendingspolitikk. En underkjenner den faren og det stresset som disse blir utsatt for i Den islamske republikk Iran, og har tydeligvis ikke kunnskap eller evne til å forstå trosskiftesituasjonen, sier han. Biskopen tror ikke at Zendehel har utgitt seg som kristen bare for å få opphold i Norge.
– På ingen måte. Tvert imot så har han tonet dette ned. Det har ført UNE til å tro at han ikke er en seriøs konvertitt, sier Jørgensen, som har hele bispemøtet i ryggen.
Risikerer henrettelse
«Bispemøtet forventer videre at myndighetene gir ansvarlige religiøse institusjoner en fagkyndig rolle i vurderingen av menneskers religiøse tro,» slår bispemøtet fast i en endelig uttalelse om norsk asylpolitikk. Menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights advarer sterkt mot å tvangsreturnere konvertitter til Iran.
– De risikerer å bli henrettet, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam.
Satt rett i fengsel da han landet
- Satt rett i fengsel da han landet
Publisert 20.03.12 13:28
Norge trodde ikke på asylsøkeren og sendte ham tilbake til Iran.
Iraneren Behrooz Kafaei Zendehel kom til Norge i 2008 for å søke asyl. Zendehel fikk nylig endelig avslag på opphold fra Utlendingsnemnda (UNE) og ble tvangsreturnert til Iran 18. januar. Zendehel hevder selv at han har konvertert fra islam til kristendommen, og at han risikerer religionsforfølgelse om han vender tilbake til Iran.
- Ingen risiko
Zendehel er døpt i pinsemenigheten og har vært et aktiv medlem i menigheten i Norge. Men UNE slo fast i sin begrunnelse om avslag at Zendehel ikke kan påregne risiko på grunn av sin kristne tro ved retur til Iran.
- Situasjonen er sånn at han ble fengslet i noen dager rett etter tilbakekomsten, sier biskop i Sør-Hålogaland, Tor Berger Jørgensen, til Nettavisen.
Jørgensen har engasjert seg enormt i saken til Zendehel, og har nylig snakket med ham på telefonen. Han forteller at Zendehel hadde et ublidt møte med iranske myndigheter da han ankom hjemlandet etter tvangsretur fra Norge.
FENGSLET: Iraneren Behrooz Kafaei Zendehel ble fengslet da han kom tilbake til Iran. Han ble løslatt med meldeplikt etter noen dager, men valgte å rømme landet i frykt for videre forfølgelse. Foto: Jon Steinar Linga
- Det var ikke noe fysisk tortur han ble utsatt for, men han fikk en klar forståelse av at myndighetene visste mye om det han hadde sagt og gjort i Norge. Det var lite akseptabelt for Den iranske republikk. Hans konvertering til en annen religion var ett av elementene i dette, og det var sterkt beklagelig og ikke akseptabelt, sier Jørgensen. - Drapstruet i fengsel
- Han ble flere ganger truet med at morgenen etter ville han bli tatt av dage. Man kan jo bare tenke seg hva en slik trussel representerer, sier Jørgensen.
Zendehel ble sluppet ut av fengsel etter noen dager, men da med meldeplikt. Frykt og redsel for videre forfølgelse førte til at Zendehel nok en gang rømte hjemlandet.
- Han gikk under jorden og fikk støtte og hjelp av venner, og det ble organisert en fluktrute til Tyrkia.
Nå befinner Zendehel seg i Ankara i Tyrkia. Han har vært i kontakt med FNs høykommissær for flyktninger, og skal få legge fram sin sak 9. april. Håpet er at han vil få status som flyktning.
FLYKTNINGESTATUS: Behrooz Kafaei Zendehel har flyktet fra Iran til Ankara i Tyrkia. Nå forsøker han å få flyktningestatus hos FNs høykommissær for flyktninger. Foto: Jon Steinar Linga
- UNE mangler kompetanseJørgensen mener Zendehel har havnet i denne situasjonen på grunn av en inkompetent norsk utlendingspolitikk. Biskopen hevder at UDI og UNE ikke har kompetanse til å vurdere religiøst ståsted hos asylsøkere.
Dette har han gjort klart i et brev til både UNE og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Biskopen understreker at UNE har gjort feil når de har kommet fram til at Zendehel ikke er kristen.
«I begrunnelsen for UNEs vedtak omtales dette på følgende måte der hans forklaring i nemndmøte skal ha vist at ”han ikke fremstår som spesielt religiøs eller praktiserende kristen i dag”. Her refereres det blant annet til at han har oppsøkt Jehovas Vitner noe som skal være ”foranlediget av hans behov for å finne seg selv og få svar på en del eksistensielle spørsmål, og ikke fordi han er dypt religiøs”. Med en slik forståelse mener nemnda at han ikke kan påregne risiko på grunn av sin kristne tro ved retur til Iran,» skriver Jørgensen i brevet.
«Dette er overraskende og foruroligende lesning som reiser store spørsmål om nemndas kompetanse på det religiøse feltet», fortsetter biskopen.
ENGASJERT: Biskop Tor Berger Jørgensen mener UNE har begått en feil ved å beslutte at iraneren ikke kan påregne risiko på grunn av sin kristne tro ved retur til Iran. Foto: Bendiksby, Terje
- Underkjenner faren Jørgensen utdyper overfor Nettavisen:
- Min opplevelse er at dessverre tar man ikke situasjonen for konvertitter i Iran på alvor i norsk utlendingspolitikk. En underkjenner den faren og det stresset som konvertitter blir utsatt for i Den islamske republikk Iran, og har tydeligvis ikke, etter mitt skjønn, kunnskap eller evne til å forstå trosskiftesituasjonen.
- I dette tilfellet mener jeg etter å ha lest begrunnelsen på avslag at UNE ikke har skjønt hans dype, religiøse overbevisning, sier han.
- Så du tror ikke at han bare har utgitt seg for å være kristen for å få opphold i Norge?
- På ingen måte. Tvert imot så har han tonet dette ned. Det har ført UNE til å tro at han ikke er en seriøs konvertitt.
Faglig rolle
Jørgensen er ikke alene om å kritisere UNE for å ha manglende kunnskap og faglig kompetanse i sine vurderinger om religiøst ståsted til asylsøkere. Biskopen har hele bispemøtet (ett av Kirkens lovfestede sentralorgan) i ryggen, som krever at utlendingsmyndighetene i langt større grad gir religiøse institusjoner en faglig rolle.
«Bispemøtet forventer videre at myndighetene gir ansvarlige religiøse institusjoner en fagkyndig rolle i vurderingen av menneskers religiøse tro,» slår bispemøtet fast i en endelig uttalelse om norsk asylpolitikk.
FARLIG: Leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, advarer sterkt mot å tvangsreturnere konvertitter til Iran, og mener konvertitter i verste fall kan risikere å bli henrettet. Foto: Roald, Berit
- Fare for å bli henrettetMenneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights advarer sterkt mot å tvangsreturnere konvertitter til Iran.
- De risikerer å bli henrettet, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.
Amiry-Moghaddam sier at det iranske Vokterrådet i februar måned innførte en lovendring i straffeloven som gjør dødsstraff mer tilgjengelig for konvertitter. Lovendringen er innfløkt, men skal ifølge Amiry-Moghaddam innebære at dommere kan nå dømme konvertitter til døden, i motsetning til før da bare religiøse ledere kunne utstede fatwaer (dødsdommer) på konvertitter.
- Det å sende en konvertitt tilbake til Iran nå, innebærer en langt større risiko enn tidligere, og Norge bør ikke ta den risikoen, sier Amiry-Moghaddam.
Monday, March 19, 2012
Sunday, March 18, 2012
Saturday, March 17, 2012
Friday, March 16, 2012
Thursday, March 15, 2012
Dårlig politisk skjønn ligger bak striden om de rundt 450 barna som nå står i fare for å bli kastet ut av landet.
Adresseavisen
Dårlig politisk skjønn ligger bak striden om de rundt 450 barna som nå står i fare for å bli kastet ut av landet.
Dårlig politisk skjønn ligger bak striden om de rundt 450 barna som nå står i fare for å bli kastet ut av landet.
Wednesday, March 14, 2012
Tuesday, March 13, 2012
Monday, March 12, 2012
Sunday, March 11, 2012
Saturday, March 10, 2012
Friday, March 9, 2012
UNHCR Special Rapporteur 2012 Report on Human Rights in Iran
UNHCR Special Rapporteur 2012 Report on Human Rights in Iran
On 6 March, UNHCR Special RapporteurAhmad Shaheed published his much-anticipated report on the situation of human rights in Iran. Almost every accusation of abuse previously published by activists or victims has been upheld, and the need justice and fair treatment of prisoners and former detainees that the One Million Voices for Iran campaign demands is fully and unequivocally supported.The full document is availabe here. The introduction is reproduced below:
The Islamic Republic of Iran possesses the basic legislative framework and tools to promote respect for human rights. The country is a party to five of the nine legally-binding international human rights treaties, and many of the rights guaranteed therein are enshrined in the Constitution. International commitments and constitutional provisions notwithstanding, however, it is clear that elements of the legal framework, together with insufficient adherence to the rule of law, create systemic obstacles to the Government‟s ability to adhere to these commitments. As an original member of the United Nations system, the Islamic Republic of Iran has an important role to play in the global community but this has unfortunately become overshadowed by confrontation and tension. The Special Rapporteur believes that meaningful cooperation with United Nations human rights mechanisms could help the country to lessen potential for politicization, an issue about which the Government has repeatedly expressed its deep concern.
Despite the statements made by representatives of the Islamic Republic of Iran regarding the Government‟s interest in cooperation with United Nations human rights mechanisms and its standing invitation to thematic special procedures mandate holders of the Human Rights Council, the Government has not permitted visits since 2005. (The last visit by a special procedures mandate holder dates back to 2005, when the Special Rapporteur on adequate housing (July 2005) visited the country. Visits by mandate holders prior to 2005 included the Working Group on Arbitrary Detention (February 2003), the Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression (November 2004), the Special Rapporteur on the human rights of migrants (February 2004) and the Special Rapporteur on violence against women (February 2005).)
The Special Rapporteur regrets the fact that the Government has not addressed his request for a country visit issued on 19 September 2011, despite its stated intention to invite two special procedures mandate holders in 2012. The Special Rapporteur continues to urge the Iranian authorities to give positive consideration to his request, as well as those of the Human Right Council and the General Assembly to allow his unfettered access to the country to carry out his mandate.2 While the Special Rapporteur was not granted access to the country during the period under review, he fulfilled his mandate to the best of his ability on the basis of voluminous information collected from a variety of independent and reliable sources. The Special Rapporteur reaffirms that he maintained his independence, impartiality and objectivity in weighing the information provided to him.
The Special Rapporteur regrets the fact that a number of urgent appeals made by various thematic mandate holders, as well as several joint communications transmitted to the Government of the Islamic Republic of Iran by the Special Rapporteur together with other special procedures mandate holders, also remain unaddressed. The insufficient engagement of the Government with the mandate holders was highlighted in a 2010 study, 3 which concluded that the Islamic Republic of Iran held the highest number of pending visits requests of all countries that have issued standing invitations. Data also suggested that the Islamic Republic of Iran received the highest number of communications in the period 2004-2008 (594), and that 25 per cent of the allegations made in the said communications had been wholly rejected, 1.3 per cent resulted in steps taken to address concerns, and approximately 54 per cent of communications transmitted had received no response. The Special Rapporteur notes that the unwillingness to provide access to the country creates a void of information and only encourages the international community to imagine the worst, thereby intensifying the focus on the Government’s human rights record.
The Special Rapporteur welcomes the statement made by the representatives of the Islamic Republic of Iran during consideration by the Third Committee of the General Assembly of a draft resolution on the situation of human rights in that country , that the Special Rapporteur “should be given time and opportunity to prepare his reports without external pressure or induced prejudices”. To this end, the Special Rapporteur was keen to develop a substantive dialogue with the authorities and is pleased to have at least been granted meetings with the Permanent Missions of the Islamic Republic of Iran in New York and Geneva.
In accordance with the code of conduct for special procedures mandate holders,6 the Special Rapporteur has forwarded the present report to the Islamic Republic of Iran, which made several observations. It stated that, inter alia, the establishment of a country mandate was the result of a “flawed process”, that the country had been cooperating with the United Nations human rights system, and that the Special Rapporteur was engaged in propaganda by participating in forums and gatherings that were contaminated by Western espionage agencies, Zionist elements and terrorist groups. It also stated that sources of information, such as reports or complaints, lacked credibility, and that no positive reference had been made to meetings with officials and representatives of civil society. The Islamic Republic of Iran further stated that more substantive comments would be forthcoming once these matters were addressed.
The Special Rapporteur would like to point out that the cooperation of the Islamic Republic of Iran with the human rights mechanisms has been found wanting in reports of the Secretary-General, General Assembly and Human Right Council resolutions, and also in the concluding observations of the Human Rights Committee. The Special Rapporteur highlights the fact that he declined to participate in any forums or public gatherings, except for United Nations press conferences and individual interviews with the media following the presentation of his first report. The Special Rapporteur believes that his information is credible and corroborated by a number of independent sources. Lastly, the Special Rapporteur met with two non-governmental organizations that are supportive of the Government and made adequate reference to their concerns.
Related articles
- U.N. report slams Iran over human rights (cbsnews.com)
- Iran denies UN report on increasing human rights violations (1millionvoices.wordpress.com)
Thursday, March 8, 2012
Kvinners rett til beskyttelse og rehabilitering torpederes i returavtale
Norges regjering er høyt på banen i sitt internasjonale arbeid med å beskytte og støtte kvinner mot seksualisert vold. I dag 8. mars er det nøyaktig en uke til iverksettelsesdatoen for utleveringsavtalen med Etiopia trer i kraft.
Wednesday, March 7, 2012
Subscribe to:
Posts (Atom)