Iran: Oppositionen krossas
Publicerad: 2012-02-27 18:17:18Rapporten "We are ordered to crush you" beskriver hur förtrycket mot oliktänkande har ökat, både i lagstiftningen och i praktiken med en våg av arresteringar, sedan de två oppositionsledarna Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi uppmanade till protester för ett år sedan.
Regimens agerande går stick i stäv med de uttalanden som gjorts av regeringsföreträdare till stöd för protesterna i andra länder under den "arabiska våren".
- I dagens Iran tar man stora risker om man gör något som faller det allra minsta utanför de smala ramar som myndigheterna har definierat som socialt och politiskt acceptabelt. Att starta en grupp i sociala medier, gå med i en frivilligorganisation eller kritisera situationen i landet kan leda till fängelse. Detta belyser det fruktansvärda hyckleriet när den iranska regeringen samtidigt försöker visa sin solidaritet med demonstranterna i Egypten, Bahrain och andra länder i regionen, säger Ann Harrison, biträdande chef för Amnestys Nordafrika -och Mellanösternavdelning.
Arresteringsvågen har drabbat jurister, studenter, journalister, politiska aktivister och deras anhöriga, religiösa och etniska minoriteter, filmare och människor som har internationella kontakter - framför allt med utländska medier. De bägge oppositionsledarna, Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi, som förlorade i presidentvalet 2009, har suttit i husarrest sedan februari 2011. Mehdi Karroubis hustru släpptes ur husarresten i juli 2011, men Hossein Mousavis hustru, Zahra Rahnavard, sitter fortfarande instängd med sin man.
Den senaste tiden har situationen förvärrats alltmer med tillslag mot internet som av regimen ses som ett allvarligt hot. En högt uppsatt polis sa i januari att Google var ett "spionverktyg" inte en sökmotor. Samma månad krävde den nyligen inrättade internetpolisen att alla internetkaféer registrerar alla användare.
Bloggaren Mehdi Khazali dömdes nyligen till fyra och ett halvt års fängelse följt av tio år i "inre exil" och böter för att ha "spridit propaganda mot systemet", "maskopi mot rikets säkerhet" och "förtal av tjänstemän". Han åtalades 2011 men släpptes mot borgen och greps igen i januari i år. Han sitter i det ökända Evinfängelset och har hungerstrejkat i drygt 40 dagar.
I Evinfängelset sitter även Abdolfattah Soltani, en av grundarna av Centret för människorättsförsvarare. Han greps i september förra året och är anklagad bland annat för att han mottagit ett internationellt människorättspris, han riskerar att dömas till 20 års fängelse.
Det försämrade människorättsläget i Iran handlar inte bara om förtrycket mot oliktänkande. Under 2011 fyrdubblades antalet offentliga avrättningar jämfört med året innan, för att sätta skräck i samhället, och Iran fortsätter att avrätta ungdomar som dömts till döden för brott de begått då de var under 18 år - helt i strid med internationell rätt.
Samtidigt koncentrerar omvärlden sitt intresse på frågan kring kärnvapen och situationen i andra länder i regionen. - För det iranska folket som utsätts för detta hårda förtryck är det nedslående att diskussionen om Iran, i diplomatiska kretsar, fokuserar främst på kärnteknik på bekostnad av de mänskliga rättigheterna, säger Ann Harrison.
Läs rapporten "We are ordered to crush you"
Läs rapporten (PDF).
No comments:
Post a Comment