Sunday, March 4, 2012

Pressmeddelande: Diakonia bekräftar pastor Jeans berättelse

Pressmeddelande: Diakonia bekräftar pastor Jeans berättelse

Pressmeddelande söndag 4 mars
Igår fick vi samtal och mail från Diakonia i Kongo-Kinshasa. De har träffat pastor Jean Kabuidibudi och skriver såhär om honom:
Han anlände till Kinshasa på fredagen. Han hade inga problem med immigrationsmyndigheten på flygplatsen, men då han lämnade flygplatsen fångades hans taxi upp av militärerna som bevakar utgången. De började fråga ut honom om hans identitet och vad han gjort i Sverige. De sökte igenom hans bagage och hittade en affisch från en konferens/föredrag han hållit i Stockholm om den politiska situationen i Demokratiska Republiken Kongo. Det var då han arresterades, anklagad för att tillhöra diasporan som attackerar myndigheterna och är emot systemet på plats. De kallade dit de andra militärerna, som tog honom i sitt fordon till en okänd destination. Hela natten torterades och trakasserades han. Tack vare någon såg honom där borta, kunde han få hjälp att kontakta en vän. Militärerna berövade honom allt han hade, pengar, bagage, bibel…
Det var nu nyheten blev allmänt känd. På lördagen fortsatte tortyren, men tack vare ingripandet från en broder i den svenska kyrkan, vid namn Lumombo, vilken kunde få sina kontakter i Kinshasa att få ut honom därifrån och ta honom till sjukhus för vård. Utöver skadorna på huvud, bröst och rygg, har han fått en spark så att han inte kan gå, och han hostar kraftigt. Det var i detta tillstånd jag träffade honom i morse. Han håller sig gömd på en plats han inte kan avslöja för mig av säkerhetsskäl.
Pastor Jean utvisades till Kongo-Kinshasa från Sverige efter det att migrationsverket intygade att det politiska läget i DRC inte är tillräckligt instabilt för att stoppa utvisningarna. Så sent som i lördags sa Anette Backlund på Migrationsverket till Sveriges Radio att de gör “ordentliga utredningar” av säkerhetsläget i Kongo samt att de har “god kunskap” om situationen i landet.
I tisdags skulle Anette Backlund medverkat i en direktsänd debatt mot Stefan Swärd kl 15:00 på svt.se. Bara någon timme innan debatten drog sig Migrationsverket ur efter det att vi gått ut med att bilder snart skulle publiceras, enligt uppgifter till Stefan Swärd. Också Tobias Billström drar sig undan. Eva-Lena Jansson (S) har ställt en enkel fråga till Billström angående migrationsverkets landinformation. Billström har skjutit upp att svara på frågan utan att lämna en förklaring till kammarkansliet.
Nu när Diakonia har bekräftat att pastor Jean har blivit utsatt för tortyr i Kongo-Kinshasa kräver vi att Anette Backlund och Tobias Billström kliver fram i ljuset och tar ansvar för utvisningen av Jean Kabuidibuidi, säger Maria Furusand, pastor i Elimkyrkan Stockholm.”
Orsaken till att Jean Kabuidibuidi utsats för tortyr beror på ett systemfel i migrationsverkets hantering av landinformationen. Tobias Billström måste se till att migrationsverket har tillräckliga resurser för att få fram korrekt landsinformation så att inga fler flyktingar utsätts för samma fara som Jean Kabuidibuidi har utsatts för, säger Jonas Bergström, aktivist som har engagerat sig för pastor Jean.
Att Sverige, om uppgifterna stämmer, har utvisat Jean Kabuidibuidi till tortyr är det ett brott mot Utlänningslagen Utlänningslagen kap 12 §1 samt FN:s konvention mot tortyr som Sverige har ratificierat. Advokat Claes Strömwall går nu vidare genom att anmäla Sverige till CAT där Sverige tidigare har fällts 12 gånger, enligt Amnesty.
För kommentar ring Maria Furusand, pastor, 0707 – 68 08 06.
Övrig kontakt Josefine Arenius 0706 – 52 53 12, Jonas Bergström 0733 – 20 30 86
Till media: Vi har kontaktuppgifter till Jean Kabuidibuidi, Diakonia i Kongo-Kinshasa, Advokat Claes Strömwall med flera.
——
Bilderna är tagna av Diakonia igår. Det är fritt fram att ladda ner bilderna, publicera dem på bloggar och i media. Länka till twinglyflödet och ange #pastorJean som fotograf.
#pastorJean
#pastorJean
#pastorJean
#pastorJean
#pastorJean

No comments:

Post a Comment