Monday, February 27, 2012

Jeans berättelse – ord för ord

Jeans berättelse – ord för ord

Igår körde vi en livesändning via bambuser med pastor Jean Kabuidibuidi. Tyvärr var ljudet väldigt dåligt. Därför har vi lyssnat igenom intervjun igen och skrivit ner det han sa. Först kommer en sammanfattning i punktform av det som Jean berättade. Därefter följer transkiberingen i sin helhet.
—-
Sammanfattning av Jeans berättelse i punktform 
Video 1 
 • Jean hämtas av polisen, på kvällen/natten
 • (de äter?) (tror polisen äter och Jean är ensam kvar i polisbussen {i 2h})
 • Man kör sedan vidare mot skavsta flygplats
 • Jean får prata med chefen ”han som bestämmer i situationen” och försöker förklara att han inte kan åka tillbaka till sitt hemland. Han säger att det finns goda poliser men polisen vill inte lyssna på honom.
 • Jean och en kongoles till + åtta poliser (två kvinnor och sex män). De sätts på att plan mot som mellanlandar i Tunisen, där får de vänta i någon timma
 • Jean nämner ord som ”kedjor” och ”handbojor”
 • Sedan flyger de vidare till DCR. Två timmar innan landning ber Jean polisen som sitter närmast honom att han ska ta ut dvd:n ur Jeans bagage och lämna kvar den på flyget eftersom han befarar att den kommer att innebära problem och vara en stor risk för honom när de landar.
 • De landar i DCR kl nio och ”de” [polisen] talar med kongoleser på flygplatsen på engelska. Jean själv förstår inte engelska så bra men säger att han förstår att det varit många kongoleser där innan (tidigare flyktingar som skickats tillbaks? verkar som om polisen förhandlar med lokala gränspolisen för att få jean insläppt?).
 • Man tar med Jean till ett kontor, där det är många som ställer frågor om vad han heter, varför han lämna sverige, vad han har för kongolesisk adress och så vidare. Det verkar som om de vill ha någon slags ”gåva”
 • Svenska polisen får ett intyg på att de lämnat Jean ”inget problem” och säger till Jean att personerna på kontoret ska hjälpa honom (och viftar med pengar?)
 • Jean blir tillsagt att ta en taxi men kan ej göra detta…
Video 2

 • Han åker taxi (mot flygplatsen?)
 • Hans bagage blir undersökt
 • När man går igenom bagaget upptäcker man en artikel om Jeans predikningar i hans bibel.
 • Jean blir trakasserad (av polis? {nationalitet antagligen kongolesisk om man ser sammanhanget senare i texten})
 • han blir fråntagen sitt bagage och skor
 • Det enda han får behålla är $100 som han fått från svensk polis. De 2600 SEK han hade med sig blev han fråntagen
 • Jean blir misshandlad
 • Jean blir utfrågad (förhörd?) av en man han har träffat tidigare (under dagen?)
 • på kvällen kommer mannen tillbaka för att köra honom till en av ”cheferna”
 • Jean hade inte fått mat alls sedan innan utvisningen
 • Jean har någon gång under dagen blivit fråntagen alla sina kläder.
—-
Transkription
Video 1
Okej, Hej allihopa, jag är pastor Jean. Vi börjar i Sverige, jag märker att det är polisen som kommer en kväll att hämta mig, dom hämtar  på mig ehh..klockan fem på kvällen dom åker till ehh mellan stan mot skavsta de lämnade mig i (0:45).. att säga att äta svenska polisen hjälp mig att det betyder att dom tog mig….att vara där med jobb.. jag har varit där tvåå två timmar äta … och sen de kommer igen och hämta mig och vi åker vidare till vad heter skavsta på flygplats. (1:20) Innan, på flyget, jag har pratat med ..som är chefen som bestämmer i diskussionen  … det finns också många poliser som är bra (jag har..?..). i mitt hemland /…/ jag kan inte Tillbaka dit därför från landet, de vill inte lyssna på mig…. vi var vi var varit på flygplatsen… vi tog..vi varit båda två kongoleser däri (2:00), bara killar med åtta poliser, olika två kvinnor, sex killar poliser ..
Sedan vi lämnar svergie och skavsta kl 22). (2:26) vi går vidare mot Tunisien, vi var i Tunisien på morgonen, kanske kl 5 vi stannar i Tunisien, vi är kvar i en timma, vi lämnar Tunisien för att gå vidare till DCR (2:53). Vi varit bara med … kedjor … i landet .. handbojor … min hals (?). Vi flyger vi kommer till DCR två timmar innan att vi kommit till DCR vi har pratat med en polisen som vara nära mig. Jag säger honom att han får gå och kolla i bagaget? Därför i bagaget finns … på dvd … den ligger där … därför jag kommer till där i kongo på flygplats, det kan bli problem för mig jag pratar med den polis som vara nära mig han öppnade bagaget, han kolla in i bagaget, han tog bara en dvd. Han kommer med dvdn, jag pratar med polisen, jag säger, var god och lämna den här dvdn i flyget, därför om jag kommer med den… den kan bli en jätterisk/ett bevis mot mig. Därför polisen tog dvdn och lämnade den i flyget. när vi kommer i DCR  vi kommer klockan nio, vi kommer i dcr på flygplatsen, där de [polisen?] kopplar(4:20) ..de varit med… de gå ditåt pratar med kongoleser och pratar med kongoleser på engelska. Jag förstår inte engelska, men de går inte någonstans. De pratar, pratar, pratar, pratar.
(sämre ljud i detta stycke) jag förstår.. det varit många många kongoleser som varit på samma plan.. som /../ varit på flykt …det varit många många. innan vi var i DCR det varit.. som kommer. ett hundra bara (dollar på är för att få mat, för att få) …..man tog en taxi .. för att eh åka hem..har gett mig ett hundra dollar och …som varit med mig? flygplatsen vi prata med en kongolesiska som bor inte/varit? där. i… jag såg två kongoleser som (5:40) tog in i  (brus och pip)   varför säger du ett hundra? du kan inte komma här, du har inget pass, du har..inte, idiot(?) … kongoleser de pratar med mig …jag har allt..jag har allt..vad heter, som skjöts ner, vi går ett lager? Annars, vi går dit vi går dit… (6:11) två personer tog mig en bit vi gå, vi går till ett lager..vi går vad heter, ett rum..vi går…. ehh..ett kontor, ett kontor, ett kontor som märker.. vi var där med andra kongoleser vi var två vänner ….i kongo…(7:05)det var många många många personer som kommer där tittar på oss tar på oss.. gåva oss gåva?….. en man som kommer där på kontoret som börjar fråga oss vad heter du varför lämna du sverige varför din adress här i kongo eh vad vill du i livet….de skriver skriver skriver allt sånt.. på samma plats på kontoret där vi varit de säger de säger jag skriver ett brev [polisen skriver](7:55) att vi lämnat dig inget problem jag har skrivit de hjälpa oss på kontoret. ..viftar pengar tittar på oss nej.. här får ni för att gå ta taxi eller bussen..först två till kongoleser…de kongoleser som går ut med mig har sagt till mig. man får gå, jag kan inte ta taxi. taxi kostar mycket pengar….inne på flygplatsområde, inne på flygplatsområde vi varit där… känna på mig … vi stannar där för en chaufför taxi en chaufför… för att han kan ta mig och lämna mig 8.59..där vi prata för att höra priset. jag sa, det vara mannen som kommer där..de vara inte——-någonstans..jag pratar med chauffören för att
Video 2
Hör ni mig? Ok, ok, när vi åker till/från flygplatsen taxi i området kring flygplatsen den taxin.det är … området kring flygplatsen … där det varit är (invandringsställe/humant) …det var inte det var inte (invandringsställe/humant) .. område … det går inte
de säger min första….de säger de säger vi får gå … ta vad vi vill  i bagaget..då plockar var kommer ni ifrån jag pratar jag är från sverige. de kollar i bagaget, de kollar bagaget, men jag har bara kläder en  bibel där. De kollar, kollar, kollar men det var ingenting där. det var en bibel och bara en artikel som jag glömde. ursäkta mig, i bibeln (1:30), när de kolla, dom tog den som va om när jag jag predika, där i eh kyrkan.
(artikeln är en lapp om när han predikade mot regimen, också bevis mot honom alltså)
Därför kanske jag vet för många kristna jag var/borde inte vad heter det jag borde inte vara en god sån här i kongo. när de såg den såg den dära (2:00), de började undra. vad gör du i taxin när de kom in i taxin det blir… i taxin…/när dom kom in en svansk i bilen, och när det kom in in en svensk det blir… 2:14 då säger busschaufför att det… när vi…poliser…det blir så här att, att folk börjar undra när vi kommer in/ut till området på området på flygplatsen.(2:22) på direkten.. säger till busschauffören att jag ska gå av .. (2:30) när jag får gå av ……. på den platsen de börjar trakassera mig … och polisen dom börjar ringa på telefonen de ringer på telefon… tio signaler … som kommer där, de bara storringer (?). …de tog mitt..(3:00) lämnar mig…på den där bilen med alla bagagen…det går inte hela tiden…vi säger/ser som går ut där vi storringer (3:14)..vidare (3:20) vi köra vidare, vi köra vidare…..chauffören säger till mig…han(eller ”Jean”?) tittar bara ner ….(3:28) det ringer det ringer…vad heter det eh eh stationen/situationen(?)…Kongo…(3:45) många många saker…på grund av jag sagt alla som vill…jobba…pågrund av…(4:03) regering. De svarar mig Jean, Jean, Jean, du är Jean…(4:15) kan man säga..de lämnar mig…de går ut…(4:28) de börjar kolla och kolla hela bagaget…min kostym..kostym..och min skor de tog allt det. 4.40 allt jag har bara 100 kvar som jag hade från polisen eh eh sverige polisen dom dom ge mig…polisen hundra hundra… svenska kronor, svenska eh svenska pengar (5:05) två-två tvåtusensexhundra (2600) kronor, de tog alla. dom tog av kläder..dom går iväg, de tog biljetter.. misshandla mig de slog mig, dom har gjort allt kanske vi kan inte vara säkra på om svara på svenska därför jag  prata inte så bra svenska …det varit jättejobbigt …. de pratar inte någon svenska? … på tyska( el torsdag.) Det var f(redag?) … hallå?… (5.55) nu fånge, nu fånge. jag sitter i en buss …. 6:05 alla som försöka att hjälpa på
mig, han ha
r kontakter
härifrån ..
. många …
igår klockan 11 ….. 06.28 det finns en man som kommer där och träffar mig, han varit (?)…som har träff mig. när han kommer hit 6.38 han kommer och frågar mig, Vad händer med dig? Vilken situation… vad har du gjort? Du har (”krossat”?) allt. 6.50 gamla .. hemmet finns här, förstår du… det är svårt för mig, du har varit där…utan kläder? bara …. har träffat dig.. du varit..
(7:21) tillbaka är tillbaka är tillbaka…22 eller 21..han tog mig.. han köra mig till en av chefer någonstans ..någonstans.. här har jag varit..precis..det varit många många situationer (8:00) eller många många problem du har pratat…kanske det ska bli imorgon(?)…eehh problem för att du pratar mycket mycket bra svenska (8:14) 8.16 inte sova jag är jättetrött jag har inte ätit…jag har försökt gå äta bara…tre dagar…
..misshandel…(8:40)de har tagit mina alla kläder min hud naken och allt…dollarpengar och och svenska pengar…situationen är bara så. jag vet inte..om det finns..något (hopp??)…
hallå…hallå…
jag höra inte dig, jag höra dig jättedåligt….
Igår körde vi en livesändning via bambuser med pastor Jean Kabuidibuidi. Tyvärr var ljudet väldigt dåligt. Därför har vi lyssnat igenom intervjun igen och skrivit ner det han sa. Först kommer en sammanfattning i punktform av det som Jean berättade. Därefter följer transkiberingen i sin helhet.
—-
Sammanfattning av Jeans berättelse i punktform 
Video 1 
 • Jean hämtas av polisen, på kvällen/natten
 • (de äter?) (tror polisen äter och Jean är ensam kvar i polisbussen {i 2h})
 • Man kör sedan vidare mot skavsta flygplats
 • Jean får prata med chefen ”han som bestämmer i situationen” och försöker förklara att han inte kan åka tillbaka till sitt hemland. Han säger att det finns goda poliser men polisen vill inte lyssna på honom.
 • Jean och en kongoles till + åtta poliser (två kvinnor och sex män). De sätts på att plan mot som mellanlandar i Tunisen, där får de vänta i någon timma
 • Jean nämner ord som ”kedjor” och ”handbojor”
 • Sedan flyger de vidare till DCR. Två timmar innan landning ber Jean polisen som sitter närmast honom att han ska ta ut dvd:n ur Jeans bagage och lämna kvar den på flyget eftersom han befarar att den kommer att innebära problem och vara en stor risk för honom när de landar.
 • De landar i DCR kl nio och ”de” [polisen] talar med kongoleser på flygplatsen på engelska. Jean själv förstår inte engelska så bra men säger att han förstår att det varit många kongoleser där innan (tidigare flyktingar som skickats tillbaks? verkar som om polisen förhandlar med lokala gränspolisen för att få jean insläppt?).
 • Man tar med Jean till ett kontor, där det är många som ställer frågor om vad han heter, varför han lämna sverige, vad han har för kongolesisk adress och så vidare. Det verkar som om de vill ha någon slags ”gåva”
 • Svenska polisen får ett intyg på att de lämnat Jean ”inget problem” och säger till Jean att personerna på kontoret ska hjälpa honom (och viftar med pengar?)
 • Jean blir tillsagt att ta en taxi men kan ej göra detta…
Video 2

 • Han åker taxi (mot flygplatsen?)
 • Hans bagage blir undersökt
 • När man går igenom bagaget upptäcker man en artikel om Jeans predikningar i hans bibel.
 • Jean blir trakasserad (av polis? {nationalitet antagligen kongolesisk om man ser sammanhanget senare i texten})
 • han blir fråntagen sitt bagage och skor
 • Det enda han får behålla är $100 som han fått från svensk polis. De 2600 SEK han hade med sig blev han fråntagen
 • Jean blir misshandlad
 • Jean blir utfrågad (förhörd?) av en man han har träffat tidigare (under dagen?)
 • på kvällen kommer mannen tillbaka för att köra honom till en av ”cheferna”
 • Jean hade inte fått mat alls sedan innan utvisningen
 • Jean har någon gång under dagen blivit fråntagen alla sina kläder.
—-
Transkription
Video 1
Okej, Hej allihopa, jag är pastor Jean. Vi börjar i Sverige, jag märker att det är polisen som kommer en kväll att hämta mig, dom hämtar  på mig ehh..klockan fem på kvällen dom åker till ehh mellan stan mot skavsta de lämnade mig i (0:45).. att säga att äta svenska polisen hjälp mig att det betyder att dom tog mig….att vara där med jobb.. jag har varit där tvåå två timmar äta … och sen de kommer igen och hämta mig och vi åker vidare till vad heter skavsta på flygplats. (1:20) Innan, på flyget, jag har pratat med ..som är chefen som bestämmer i diskussionen  … det finns också många poliser som är bra (jag har..?..). i mitt hemland /…/ jag kan inte Tillbaka dit därför från landet, de vill inte lyssna på mig…. vi var vi var varit på flygplatsen… vi tog..vi varit båda två kongoleser däri (2:00), bara killar med åtta poliser, olika två kvinnor, sex killar poliser ..
Sedan vi lämnar svergie och skavsta kl 22). (2:26) vi går vidare mot Tunisien, vi var i Tunisien på morgonen, kanske kl 5 vi stannar i Tunisien, vi är kvar i en timma, vi lämnar Tunisien för att gå vidare till DCR (2:53). Vi varit bara med … kedjor … i landet .. handbojor … min hals (?). Vi flyger vi kommer till DCR två timmar innan att vi kommit till DCR vi har pratat med en polisen som vara nära mig. Jag säger honom att han får gå och kolla i bagaget? Därför i bagaget finns … på dvd … den ligger där … därför jag kommer till där i kongo på flygplats, det kan bli problem för mig jag pratar med den polis som vara nära mig han öppnade bagaget, han kolla in i bagaget, han tog bara en dvd. Han kommer med dvdn, jag pratar med polisen, jag säger, var god och lämna den här dvdn i flyget, därför om jag kommer med den… den kan bli en jätterisk/ett bevis mot mig. Därför polisen tog dvdn och lämnade den i flyget. när vi kommer i DCR  vi kommer klockan nio, vi kommer i dcr på flygplatsen, där de [polisen?] kopplar(4:20) ..de varit med… de gå ditåt pratar med kongoleser och pratar med kongoleser på engelska. Jag förstår inte engelska, men de går inte någonstans. De pratar, pratar, pratar, pratar.
(sämre ljud i detta stycke) jag förstår.. det varit många många kongoleser som varit på samma plan.. som /../ varit på flykt …det varit många många. innan vi var i DCR det varit.. som kommer. ett hundra bara (dollar på är för att få mat, för att få) …..man tog en taxi .. för att eh åka hem..har gett mig ett hundra dollar och …som varit med mig? flygplatsen vi prata med en kongolesiska som bor inte/varit? där. i… jag såg två kongoleser som (5:40) tog in i  (brus och pip)   varför säger du ett hundra? du kan inte komma här, du har inget pass, du har..inte, idiot(?) … kongoleser de pratar med mig …jag har allt..jag har allt..vad heter, som skjöts ner, vi går ett lager? Annars, vi går dit vi går dit… (6:11) två personer tog mig en bit vi gå, vi går till ett lager..vi går vad heter, ett rum..vi går…. ehh..ett kontor, ett kontor, ett kontor som märker.. vi var där med andra kongoleser vi var två vänner ….i kongo…(7:05)det var många många många personer som kommer där tittar på oss tar på oss.. gåva oss gåva?….. en man som kommer där på kontoret som börjar fråga oss vad heter du varför lämna du sverige varför din adress här i kongo eh vad vill du i livet….de skriver skriver skriver allt sånt.. på samma plats på kontoret där vi varit de säger de säger jag skriver ett brev [polisen skriver](7:55) att vi lämnat dig inget problem jag har skrivit de hjälpa oss på kontoret. ..viftar pengar tittar på oss nej.. här får ni för att gå ta taxi eller bussen..först två till kongoleser…de kongoleser som går ut med mig har sagt till mig. man får gå, jag kan inte ta taxi. taxi kostar mycket pengar….inne på flygplatsområde, inne på flygplatsområde vi varit där… känna på mig … vi stannar där för en chaufför taxi en chaufför… för att han kan ta mig och lämna mig 8.59..där vi prata för att höra priset. jag sa, det vara mannen som kommer där..de vara inte——-någonstans..jag pratar med chauffören för att
Video 2
Hör ni mig? Ok, ok, när vi åker till/från flygplatsen taxi i området kring flygplatsen den taxin.det är … området kring flygplatsen … där det varit är (invandringsställe/humant) …det var inte det var inte (invandringsställe/humant) .. område … det går inte
de säger min första….de säger de säger vi får gå … ta vad vi vill  i bagaget..då plockar var kommer ni ifrån jag pratar jag är från sverige. de kollar i bagaget, de kollar bagaget, men jag har bara kläder en  bibel där. De kollar, kollar, kollar men det var ingenting där. det var en bibel och bara en artikel som jag glömde. ursäkta mig, i bibeln (1:30), när de kolla, dom tog den som va om när jag jag predika, där i eh kyrkan.
(artikeln är en lapp om när han predikade mot regimen, också bevis mot honom alltså)
Därför kanske jag vet för många kristna jag var/borde inte vad heter det jag borde inte vara en god sån här i kongo. när de såg den såg den dära (2:00), de började undra. vad gör du i taxin när de kom in i taxin det blir… i taxin…/när dom kom in en svansk i bilen, och när det kom in in en svensk det blir… 2:14 då säger busschaufför att det… när vi…poliser…det blir så här att, att folk börjar undra när vi kommer in/ut till området på området på flygplatsen.(2:22) på direkten.. säger till busschauffören att jag ska gå av .. (2:30) när jag får gå av ……. på den platsen de börjar trakassera mig … och polisen dom börjar ringa på telefonen de ringer på telefon… tio signaler … som kommer där, de bara storringer (?). …de tog mitt..(3:00) lämnar mig…på den där bilen med alla bagagen…det går inte hela tiden…vi säger/ser som går ut där vi storringer (3:14)..vidare (3:20) vi köra vidare, vi köra vidare…..chauffören säger till mig…han(eller ”Jean”?) tittar bara ner ….(3:28) det ringer det ringer…vad heter det eh eh stationen/situationen(?)…Kongo…(3:45) många många saker…på grund av jag sagt alla som vill…jobba…pågrund av…(4:03) regering. De svarar mig Jean, Jean, Jean, du är Jean…(4:15) kan man säga..de lämnar mig…de går ut…(4:28) de börjar kolla och kolla hela bagaget…min kostym..kostym..och min skor de tog allt det. 4.40 allt jag har bara 100 kvar som jag hade från polisen eh eh sverige polisen dom dom ge mig…polisen hundra hundra… svenska kronor, svenska eh svenska pengar (5:05) två-två tvåtusensexhundra (2600) kronor, de tog alla. dom tog av kläder..dom går iväg, de tog biljetter.. misshandla mig de slog mig, dom har gjort allt kanske vi kan inte vara säkra på om svara på svenska därför jag  prata inte så bra svenska …det varit jättejobbigt …. de pratar inte någon svenska? … på tyska( el torsdag.) Det var f(redag?) … hallå?… (5.55) nu fånge, nu fånge. jag sitter i en buss …. 6:05 alla som försöka att hjälpa på
mig, han ha
r kontakter
härifrån ..
. många …
igår klockan 11 ….. 06.28 det finns en man som kommer där och träffar mig, han varit (?)…som har träff mig. när han kommer hit 6.38 han kommer och frågar mig, Vad händer med dig? Vilken situation… vad har du gjort? Du har (”krossat”?) allt. 6.50 gamla .. hemmet finns här, förstår du… det är svårt för mig, du har varit där…utan kläder? bara …. har träffat dig.. du varit..
(7:21) tillbaka är tillbaka är tillbaka…22 eller 21..han tog mig.. han köra mig till en av chefer någonstans ..någonstans.. här har jag varit..precis..det varit många många situationer (8:00) eller många många problem du har pratat…kanske det ska bli imorgon(?)…eehh problem för att du pratar mycket mycket bra svenska (8:14) 8.16 inte sova jag är jättetrött jag har inte ätit…jag har försökt gå äta bara…tre dagar…
..misshandel…(8:40)de har tagit mina alla kläder min hud naken och allt…dollarpengar och och svenska pengar…situationen är bara så. jag vet inte..om det finns..något (hopp??)…
hallå…hallå…
jag höra inte dig, jag höra dig jättedåligt….

No comments:

Post a Comment