Friday, February 24, 2012

Pressmeddelande: Olaglig utvisning av Jean Kabuidibuidi just nu

Pressmeddelande: Olaglig utvisning av Jean Kabuidibuidi just nu


Uppdaterat 11:02 Jean är på flygplatsen i Kongo
Det har varit förvirring om vad som har hänt pastor Jean senaste dygnet.
Enligt uppgifter greps han 17.00 i går och fördes till Skavsta flygplats. Enligt ansvarig polischef kördes det chartrade planet direkt till Kongo. Vi har sökt Migrationsverkets ledning för att få uppgiften bekräftad, men de har ingen information just nu. Detta är de uppgifter som advokaten har fått via ansvarigt polisbefäl.
Uppgiften om att han sent i går kväll återfördes till Flen har inte bekräftats. Ringer man Flen hänvisar de till Migrationsverkets presschef som inte vet något.
Det har nu kommit uppgifter om att pastorn har landat i Kongo, att han ska ha skickat SMS om detta. Vi försöker nu mobilisera kongolesiska kontakter för att kunna hjälpa honom, ta bilder som dokumenterar etc.
Återkommer så fort jag vet något mer.
Uppdaterat 23:54 – Utvisning stoppad
För 45 min sen fick vi bekräftat av en annan förvarstagen att Jean är tillbaka i Flen. Jean är nu i förvarets kapell för att att be. Omständigheterna kring varför han skulle utvisas ikväll och varför han nu är tillbaka är oklart.
Det som har hänt ikväll visar tydligt ansiktet av sveriges inhumana flyktingpolitik. Tack alla 6600 som har läst detta pressmeddelande ikväll, alla ni som har hjälpt till att sprida det. Tack Ajour, TV 4 och Dagen som skrivit om det.
Tack alla. Men kom ihåg att kampen fortsätter. Alla ni som har visat att ni bryr er ikväll, fortsätt engagera er. Vi hörs. Allt gott / Jonas
Uppdaterat 21:31
Mycket svårt att säga varifrån utvisningen kommer ske. Uppgiften om Örebro kom efter samtal med Örebro flygplats. Vi hade anledning att misstänka att utvisningen skulle ske där ifrån.
Möjligheter: Skavsta, Arlanda och Bromma.
Uppdaterat 21:27
Via @ulftomas ”Det är dött på Örebro flygplats, inga poliser. Eventuellt falskt alarm. Fortsätt kolla arn och Skavsta!! #pastorJean #blockad
Uppdaterat 20:44
Det verkar som att utvisningen sker från Örebro flygplats. Aktivister är på väg dit just nu.

Pastor Jean Kabuidibuidi utvisas just nu. Polisen kom till förvaret i Flen utan förvarning för att hämta Jean. De beslagtog hans mobil och förde honom till polisarrest på hemlig ort. Polisen vägrar uppge, till och med till advokat Claes Strömvall, var han förs och från vilken flygplats han ska utvisas. Att inte meddela advokat om när utvisningen ska ske är olagligt.
Jean är pastor från Kongo och har mitt i brinnande inbördeskrig i predikningar kallat regimen för mördare. Jean är hotad till livet och riskerar att bli gripen redan på flygplatsen i Kinshasa om utvisnignen genomförs.
Jean har suttit inspärrad på migrationsverkets förvar i Flen och Märsta i över 130 dagar. Detta är fjärde gången som polisen försöker utvisa Jean. Vid senaste tillfället fick Jean sitta med handbojor, fotbojor samt kjedjor runt livet i 55,5 h. Och när han knäppte händerna för att be slog polisen honom i bröstet.
Läs mer om Jean Kabuidibuidis historia här. Här kan du se alla blogginlägg jag skrivet om Jean.
Aktivister mobiliserar just nu för att försöka stoppa utvisningen.
För kontakt, ring Stefan Swärd på 0704922310.
Media får använda bilden i pressmeddelandet fritt.

Läs Ajour, TV 4 och Dagen om Jean.

No comments:

Post a Comment