Monday, February 20, 2012

- Jeg vil minne om at dette straffes med døden

FARE FOR LIVET: Irans første demokratisk valgte president, Abolhassan Banisadr (til høyre), forsøker å hindre Sverige fra å tvangsreturnere småbarnsfaren Mohammadreza Hamedian Esfahani (35). Ekspresidenten mener livet til 35-åringen kan være i fare om han sendes tilbake til Iran. FARE FOR LIVET: Irans første demokratisk valgte president, Abolhassan Banisadr (til høyre), forsøker å hindre Sverige fra å tvangsreturnere småbarnsfaren Mohammadreza Hamedian Esfahani (35). Ekspresidenten mener livet til 35-åringen kan være i fare om han sendes tilbake til Iran. Foto: Privat/Wikipedia Commons

- Jeg vil minne om at dette straffes med døden

Publisert 14.02.12 20:17
Irans første demokratisk valgte president forsøker å hindre Sverige fra å tvangsreturnere småbarnsfar.
Del på Facebook
Den iranske småbarnsfaren Mohammadreza Hamedian Esfahani (35) har bodd i Sverige sammen med sin familie siden 2008. Han er en kristen konvertitt som ifølge seg selv flyktet fra Iran på grunn av religionsforfølgelse. Men svenske migrasjonsmyndigheter trodde ikke på forklaringen til Esfahani, og ga ham endelig avslag på asyl forrige fredag.
Iran Human Rights og Asylum-Today mener Esfahani kan risikere å bli henrettet om han sendes tilbake til Iran.
Den første demokratisk valgte presidenten i Iran, Abolhassan Banisadr, har nå engasjert seg personlig i saken. Mandag sendte han et brev til svenske myndigheter i håp om at de ville omgjøre vedtaket om utsendelse.

Småbarnsfaren Esfahani har framlagt dokumentasjon til det svenske Migrationsverket (tilsvarende Utlendingsdirektoratet) på at han har konvertert fra islam til kristendommen. I tillegg har han framvist dokumentasjon for at han er dømt in absentia til ti års fengsel av en iransk domstol for frafall fra islam.
- Straffes med døden
Migrationsverket i Sverige har slått fast at de ikke tror at dokumentasjonen til Esfahani er ekte. Men tidligere president Abolhassan Banisadr går god for dokumentasjonen til Esfahani i et brev som er adressert til svenske myndigheter.
- I tillegg til at Esfahani er en politisk aktivist som støtter demokrati, og som er motstander av tyranni, så vil vi minne dere om at konvertering til en annen religion i Iran straffes med døden, skriver den tidligere presidenten i brevet som Nettavisen har fått tilgang til.

FALT I UNÅDE: Adal-hassan Beni-Sadr (født 22. mars 1933) er en iransk politiker som var den første demokratisk valgte presidenten i Iran. Han satt som president fra 1980 til 1981. Han var utenriksminister en kort periode i 1979 og finansminister fra 1979 til 1980. Han flyktet til Frankrike i 1981 da han falt i unåde hos ayatollah Khomeini. Bakgrunnen var at Khomeini mente han ledet de iranske styrkene på en for svak måte under krigen mot Irak. Kilde: WikipediaFALT I UNÅDE: Adal-hassan Beni-Sadr (født 22. mars 1933) er en iransk politiker som var den første demokratisk valgte presidenten i Iran. Han satt som president fra 1980 til 1981. Han var utenriksminister en kort periode i 1979 og finansminister fra 1979 til 1980. Han flyktet til Frankrike i 1981 da han falt i unåde hos ayatollah Khomeini. Bakgrunnen var at Khomeini mente han ledet de iranske styrkene på en for svak måte under krigen mot Irak. Kilde: Wikipedia Foto: Wikimedia Commons
Har sendt en hasteklage
Nettavisen får opplyst at advokaten til Esfahani, Esmael Yari, har sendt en hasteklage til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) med begjæring om at de griper inn i saken og omgjør vedtaket om utsendelse. I tillegg har han sendt en siste anmodning til Migrasjonsdomstolen i Sverige om å omgjøre vedtaket.
Migrasjonsdomstolen i Sverige har i skrivende stund ikke besvart anmodningen.
Det svenske Migrationsverket skulle etter planen sende Esfahani på et fly til Iran tirsdag ettermiddag. Men Esfahani var ikke på flyet.
- Advokaten hans har vært i kontakt med Migrationsverket, og de bekrefter at han ikke er på flyet, men de ønsker ikke å si hvor Esfahani er eller hva som skjer videre, sier Bjørg Irene Karlsen i Asylum-Today, som er en organisasjon som arbeider for en mer human asylpolitikk, i en uttalelse til Nettavisen.
Nettavisen får opplyst av det svenske Migrationsverket at de ikke kan kommentere enkeltsaker uten en skriftlig godkjennelse fra asylsøkeren.

FIKK AVSLAG: Den iranske småbarnsfaren Mohammadreza Hamedian Esfahani (35) har bodd i Sverige siden 2008 sammen med sin kone Bahareh Pourfard og deres to barn Asal (7) og Daniel (2). Familien har søkt asyl i Sverige, men fikk det tunge budskapet om endelig avslag på fredag. Familien har fått beskjed om at de blir tvangsreturnert til Iran tirsdag ettermiddag.FIKK AVSLAG: Den iranske småbarnsfaren Mohammadreza Hamedian Esfahani (35) har bodd i Sverige siden 2008 sammen med sin kone Bahareh Pourfard og deres to barn Asal (7) og Daniel (2). Familien har søkt asyl i Sverige, men fikk det tunge budskapet om endelig avslag på fredag. Familien har fått beskjed om at de blir tvangsreturnert til Iran tirsdag ettermiddag. Foto: Privat
- Streng praksis i Sverige og Norge
Asylum-Today mener både Sverige og Norge har for streng praksis i forhold til asylsøkere.
- UDI i Norge og Migrationsverket i Sverige anklager asylsøkerne for å presentere forfalskede dokumenter uten at de begrunner hvorfor. Så kan man spørre seg hva slags kunnskap UDI og Migrationsverket har om dokumentasjon fra et så lukket land som Iran. Praksisen i begge land er at tvilen ikke kommer «tiltalte» til gode. Det kan få fatale konsekvenser slik tilfellet var for de to som ble sendt ut fra Norge, sier Karlsen.
Hun henviser til Rahim Rostami og Danial Hadikhanloo som ble tvangsreturnert til Iran etter å ha fått avslag på asyl i Norge. Begge iranerne måtte sone i det beryktede Evin-fengselet, som blant annet er kjent for tortur.

No comments:

Post a Comment