Wednesday, February 22, 2012

Stoppet utsendelse av konvertitt

Stoppet utsendelse av konvertitt

Une stoppet i siste øyeblikk utsendelsen av den iranske asylsøkeren da de fikk beskjed om at han hadde konvertert til kristendommen.
Iraneren skulle blitt sendt med et fly fra Gardermoen rundt klokken 12 dag, men utsendelsen ble stoppet av Utlendingsnemnda (Une) like før klokken 10.00, opplyser advokat Amir Mirmotahari.
UNE vedtok såkalt utsatt iverksettelse da de fikk opplysninger om at mannen skal ha konvertert til kristendommen, opplyser seksjonsleder Lars Erik Andersen.
– Det var vi ikke kjent med fra tidligere.
– Hva skjer i den videre behandlingen av saken nå?
– Nå blir det en ordinær vurdering av de nye anførslene, sier Andersen.
Ikke løslatt. Klokken tre tirsdag ettermiddag var iraneren ikke løslatt fra Trandum. Er han ikke fri innen onsdag morgen, vil advokat Mirmotahari begjære ham løslatt.
– UNE skriver at han vil kunne oppholde seg i Norge i påvente av at saken skal behandles ferdig, sier Mirmotahari.
UNE snudde etter at Mirmotahari mandag kveld sendte inn en omgjøringsbegjæring med opplysning om at mannen har konvertert til kristendom.
– Han har vært praktiserende kristen i over ett år, lenge før han fikk avslag.
– Hvorfor ble dette først opplyst om i en omgjøringsbegjæring mandag kveld?
– Det vet jeg ikke. Jeg har ikke bistått ham tidligere, sier Mirmotahari.
Pågrepet. De fire iranerne fikk endelig avslag på sine asylsøknader 20. september, og den 22. ble de pågrepet og brakt til Trandum utlendingsinternat med frist til å forlate landet innen 29. september. Ingen av de andre er planlagt utsendt tirsdag, opplyser advokat Cecilie Schjatvet, som har overtatt saken til to av de fire.
Da de ble pågrepet, var de ikke informert om at de hadde fått endelig avslag, opplyste Mirmotahari til NTB.
LES OGSÅ: Vil stanse tvangsutsendelse
Må behandles i nemnd. Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke mener at alle asylsøkere fra Afghanistan og Iran som anfører at de har konvertert til kristendom, må få sin sak behandlet i full nemnd i Utlendingsnemnda (UNE).
Det er saker med vesentlig tvilsspørsmål som skal behandles i full nemnd, hvor en nemndleder og to representanter fra allmennheten avgjør klagen på avslaget på asylsøknaden. Andre saker avgjøres av nemndleder alene, eller av sekretariatet, dersom det ikke er tvil i saken.
– En konvertering er et vesentlig tvilsspørsmål. Det kan ikke avgjøres av en byråkrat alene, sier rådgiver Sven Thore Kloster i Mellomkirkelig Råd.
Mellomkirkelig Råd engasjerte seg i morgentimene tirsdag da de ble informert om saken fra iranernes nettverk. Kloster understreker at han ikke kjenner denne saken godt, men uttaler seg på prinsipielt grunnlag.
– Uten nemnd. Vårt Land fikk først opplyst at iraneren skal ha fått sin sak avgjort uten nemndbehandling. Dette tilbakeviser informasjonssjef Bjørn Lyster i UNE. Han opplyser at iraneren fikk sin sak behandlet i nemndmøte med personlig fremmøte. Dette skjedde våren 2009. Konvertering skal da ikke ha vært tema, ifølge Lyster.
Det er ulike opplysninger om når mannen skal ha konvertert. Arne Dag Johansen i Tverrkirkelig Nettverk skal ha opplyst til støttegruppen at konverteringsdato er 4. september i år. Det er også tidligere opplysninger om at mannen skal ha blitt døpt for fem år siden.
Forfatter: Astrid Dalehaug Norheim
Publisert: 27. september 2011
Oppdatert: 27. september 2011

No comments:

Post a Comment