Monday, February 27, 2012

Utkastad ur Sverige – torterad i natt

Utkastad ur Sverige – torterad i natt

För bara ett par dagar sedan skickades han ut ur Sverige för att han inget hade att frukta i sitt hemland. Just nu befinner han sig på flykt undan de som misshandlat och torterat honom i natt.
Jean Kabuidibuidi är från Kongo, landet där det mellan 2000 och 2006 dödades nästan fyra miljoner människor i ett blodigt krig och där brott mot de mänskliga rättigheterna är vardagsmat. Jean och hans familj var tvungna att lämna landet och fly till Sverige 2003, efter att ha kallat regimen för massmördare. De var ute efter honom då, och de har varit det hela tiden.  Han ville bygga ett liv här, i Sverige, och slippa vara ständigt rädd för att han eller hans familj plötsligt skulle försvinna. Mördas. Torteras av regimen. Han behövde skydd.

Men i Sverige blev han bemött med misstro och ifrågasättanden. Migrationsverket trodde inte att det var någon större fara och beslutade att han skulle skickas tillbaka. Domstolen likaså.  Myndigheterna tycker att han kan skickas tillbaka utan att riskera förföljelse, utan fara. Deras svar till Jean är att hans rädsla för gripande och tortyr är ogrundade och överdrivna. Han skall kastas ut, helt enkelt. Ännu en i raden av människor som bara skall härifrån så snabbt det går, och utan att myndigheterna egentligen har något som helst ansvar för att följa upp vad som händer med honom i hemlandet.
Och de har verkligen ansträngt sig för att kasta ut honom. Gång på gång har de försökt. Jean har fått handbojor. Fotbojor. Kedjats fast. Tvingats in i transportbil. På flygplan. Blivit slagen. Förnedrats. Av svensk polis.
De lyckades till slut, trots alla försök av advokat och aktivister att få honom rimligt behandlad och frisläppt ur förvar. I största hemlighet fraktades han ner till Kongo natten till fredag. Där mutades han in med dollarsedlar av svensk polis, som om detta vore människohandel. Nej vänta. Inte som om. Detta är människohandel. Han var inte önskvärd här, skulle bara ut. Kosta vad det kosta vill. Skit i principer, lagar och bestämmelser.
Jean greps direkt på flygplatsen av militär som tog honom till ett privat fängelse, där han misshandlats och torterats. Alla inlagor och intyg, brev och överklaganden som lämnats in för hans sak visade sig ha varit riktiga. Hans fruktan var lika välgrundad som stark. Han, precis som så många andra som kastats ut ur Sverige, hade verkligen skäl att frukta förföljelse och rent av tortyr. Migrationsverket och domstolarna hade fel. Igen. Och på snart sett alla punkter. De har därmed inte bara gjort ett uselt jobb, de har också äventyrat Jeans liv och hälsa.
I natt fritogs Jean från det privata fängelse där hans liv annars var i fara. Uppgifterna om detta är ännu knapphändiga. Men han är fortfarande kvar i Kongo – ett land han aldrig borde skickats tillbaka till.
Den här artikeln bygger på trovärdiga uppgifter från aktivister och personer med direktkontakt med Jean och andra personer i Kongo. En sån här behandling bryter den bild av den mänskliga flyktingpolitik många tror att Sverige bedriver.  Jag förstår om någon tycker att den verkar överdriven, och visst kan det hända att en del fakta och uppgifter behöver korrigeras efterhand.  Men det är inget enstaka exempel. Tvärtom är Sverige världsmästare på detta – vi är fällda flest gånger av alla för att ha avvisat människor som riskerar tortyr.
Smaka på det en stund, medborgare i Sverige. Det land du lever i, med de politiker du varit med om att välja och de myndigheter som skall tjäna dig skickar flyktingar tillbaka till tortyr. Det är dags att vakna nu. Den flyktingpolitik som Sverige bedriver är hård, hänsynslös och omänsklig. Den måste förändras i grunden.
Följ utvecklingen på twitter #pastorjean, hos Jonas Bergström och Stefan Swärd.Kalle Larsson, redaktör

No comments:

Post a Comment