Saturday, February 25, 2012

Pressmeddelande: Dödshotad regimkritiker utvisad under stort hemlighetsmakeri

Pressmeddelande: Dödshotad regimkritiker utvisad under stort hemlighetsmakeri

Uppdaterat 17:22 – Jean fängslad och misshandlad 
Via Maria Furusand. En person har träffat Jean i Kongo som i sin tur har kontaktat oss i Sverige. När Jean kom ut från flygplatsen blev han upplockad av militärer som tog honom till ett privat fängelse. Det är bekräftat att det är Jean som är fängslad. Han har blivit misshandlad och har inte fått mat sedan han lämnade Sverige natten till den 24 februari.
Fängelset där Jean sitter är fruktansvärt, det finns risk för att kommer att dö där.
Detta är SKANDAL! Enligt migrationsverket var det säkert för Jean att bli utvisad till Kongo. Nu har vi fått det svart på vitt att de har fel. Men det är inget misstag som går att rätta till. Det är Jeans liv det handlar om.
Media måste skriva om detta och politiker måste agera för att få Jean fri.
Uppdaterat 11:13 – Hopp
SMS från Maria Furusand: ”Junior ringde. Jean har ringt någon i Kinshasa som nu är på väg till Jean”
Enligt Maria Furusand kan vi vara säkra på att Jean fortsättningsvis är säkerhetsberövad och utan sin mobiltelefon.
Uppdaterat 11:02 – Vi vet ej var Jean är
Jean är inte kvar vid kongolesiska Migrationsverket. Vi har haft kontakt med personal där på morgonen. Vi bedriver nu spaning för att få veta vart han har förts. Vi är oroliga. Hade han varit i frihet hade han hört av sig till Sverige.
Via Stefan Swärd
Stefan har också varit med i Alltid Nyheter under morgonen.
Uppdaterat 07:47 – Jean är på en farlig plats
När Jean anlände fördes han iväg av Migrationsverket i Kongo. Enligt de kongoleser vi har kontakt med är ”centarlkontoret”, där Jean sitter just nu, en farlig plats direkt underställd regeringen, våld och tortyr kan förekomma.
Via Stefan Swärd
Uppdaterat 22:29 – Jean är anhållen i Kongo
Maria Furusand har varit i kontakt med Junior från den kongolesiska församlingen i Stockholm. Jean är anhållen tillsammans med en av de andra två kongoleserna som utvisades inatt. De finns på ett ”centralkontor” där de förhörs. Junior har en kontakt på detta kontor och ska åka dit imorgon.
Junior har också fått kontakt med frun till den kongolesen som också är på ”centralkontoret” tillsammans med Jean. Frun finns i Kongo Kinshasa och vet att hennes man har anlänt men säger att han ännu inte har kommit hem.
Migrationsverket hävdar att det inte finns någon risk för oppositionella att vistas i Kongo. Rise Hope for Congo rapporterar att det nyligen varit demonstrationer från kristna i Kongo    som har slagit ner med tårgas, våld och arresteringar. Du kan själv läsa rapporten här.
Se också predikningarna som pastor Jean kan bli mördad för i Kongo här.
—–
Kristen underjord har gjort en mailaktion till Migrationsverket.
Gå in på Migrationsverkets kontaktsida och skriv följande meddelande:
Hej! Jag är en av dem som varit engagerad i att låta Jean Kabuidibuidi stanna i Sverige. Tidigt den 23 februari utvisades han till Kinshasa. Ett obehagligt sammanträffande är att människorättsorganisationen Enough samma skickar ut detta nyhetsbrev:
http://www.enoughproject.org/blogs/crackdown-kinshasa-congo-government-bans-peaceful-march-cuts-broadcast-stations
Där beskrivs förföljelse av oppositionella, med präster och nunnor som exempel, i just Kinshasa. Staden där pastor Jean Kabuidibuidi – som kritiserat regimen i flera av sina predikningar – nu befinner sig. Här är exempel på predikningar när Jean kritiserar regimen:
http://www.stefansward.se/2011/10/11/har-ar-stockholmspredikningar-pastor-jean-kan-bli-mordad-for/
Ska detta ignoreras eller tas med i beräkningarna för en eventuell ny asylprövning?
Vänliga hälsningar
[ditt namn]
—–
Uppdaterat 15:09 – Vi är mycket oroliga
Via Stefan Swärd: ”Det som gör mig mycket orolig är att vi inte får någon SMS-kontakt med pastor Jean längre, på flygplatsen i Kinshasa. Vi försöker få folk till Kinshasas flygplats men har inte fått bekräftelse än på detta.
Advokaten har inte fått mer information, har pratat med Migrationsverkets presschef – de vet inget, försöker nå ansvarig polischef, svarar inte i telefonen. Hos pastor Jean i Kinshasa, helt tyst nu.”

En regimkritiker från Kongo Kinshasa utvisades under stort hemlighetsmakeri igår kväll från Skavsta flygplats, trots högljudda protester från kristna grupper och människorättsaktivister. Mannen, som heter Jean Kabuidibuidi, är pastor för en frikyrkoförsamling i Stockholm och har gjort sig känd för att öppet ha kritiserat regimen i sitt hemland. Gränspolisen utförde utvisningen trots att Kabuidibuidis ombud inte fått detta bekräftat förrän imorse, ett förfarande som hans advokat uppfattar som märkligt.
- Polisen ville inte ge mig några uppgifter igår och hänvisade till säkerhetsskäl. Vi har velat få information om när Jean Kabuidibuidis plan ska landa i Kongo Kinshasa för att vänner ska kunna möta upp på flygplatsen, säger advokat Claes Strömvall.
Den kongolesiske pastorn har suttit inlåst i Migrationsverkets förvar i 130 dagar och gränspolisen har försökt verkställa utvisningsbeslutet vid tre tidigare tillfällen. Pastor Jean Kabuidibuidi har vittnat om polisbrutalitet, trakasserier och mycket omild behandling i samband med dessa tidigare utvisningsförsök.
Under morgonen idag har vänner i Sverige försökt få bekräftat om och när Kabuidibuidi utvisats, men varken Migrationsverket eller gränspolisen har velat svara på deras frågor.
- Vid tio-tiden på förmiddagen fick vi ett sms från Jean. Han säger att han anlänt i Kongo men har ännu inte fått lämna flygplatsens säkerhetskontroll, där han suttit i två timmar och svarat på frågor, säger Stefan Swärd, pastor i Elimkyrkan som delar lokaler med den kongolesiska församling som Kabuidibuidi leder.
Just nu arbetar Jean Kabuidibuidis vänner i Sverige med att mobilisera kongolesiska kontakter på plats, för att försöka hjälpa honom med hans ingång i landet. Huruvida han klarar sig undan repressalier från regimen återstår att se.
- Jag fick vid 12-tiden sms från Jean där han berättade att svensk polis på plats i Kongo förhandlar med den kongolesiska gränspolisen om att sätta Jean i säkert förvar, genom att citat ”hålla fram dollarsedlar”, säger Stefan Swärd.
Kontakt
Stefan Swärd, pastor Elimkyrkan Stockholm
Tel. 0704 922 310.
På taggen #PastorJean samt #blockad på Twitter finns fortlöpande information om Jean Kabuidibuidi.
Här kan du läsa en bakgrund till händelserna kring Pastor Jean. Här kan du läsa om den livsfarliga situationen för pastorer i Kongo. Här finns samtliga blogginlägg om Jean.
English press release
Bilden är taget på förvaret i Flen december 2011. Jean Kabuidibuidi tillbringade 130 dagar i förvaret i Flen innan han slutligen utvisades igår, den 23 februari 2012. Fotograf: #PastorJean Media får använda bilden i pressmeddelandet fritt.
—-
Media: Alltid Nyheter, Sydsvenskan, Nyheter 24, MSN nyheter, Ajour, Sändaren, Dagen, TV 4, Världen idag
Se också kampanjen för pastor Jean på Öppet landskap.

No comments:

Post a Comment